lørdag 31. januar 2009

Oppsummering av de viktigste futsalreglene

Bildetekst; Omar Rafiq,kanskje Norges beste futsaldommer,som også har dømt Gossen Futsal

Her følger en liten oppsummering av de viktigste Futsal-reglene og tolkningen av disse.

-Tilbakespill til keeper (regel 12) "Etter å ha satt ballen i spill" (enten fra målkast eller etter redning), kan ikke keeper få ballen tilbake fra medspiller før ballen har passert midten eller vært innom en motspiller. Denne regelen gjelder uansett om keeper befinner seg inne i målfeltet eller utenfor. Hvis keeper går over midten, er jo ballen også over midten og da kan han selvfølgelig motta pasninger fra medspillere.

-Avstand til ballen; Motstanderne skal alltid være minst 5 meter fra ballen, ved både frispark og innspark. Unntaket er avspark, da er regelen 3 meter.

-Akkumulerte frispark og straffespark Fra og med det femte akkumulerte frisparket i en omgang, skal motstanderne tildeles straffespark. Dette skal tas fra 10 meter, men hvis forseelsen skjedde nærmere mål kan laget velge å ta straffen fra det stedet forseelsen skjedde. Det er ikke anledning til å stille opp mur. Den som tar straffesparket må skyte på mål, og ingen kan berøre ballen før den har vært innom keeper eller stengene (eller gått ut av banen).

-4-sekunders regelen, telling Dommerne viser antall sekunder med fingrene, men kun ved innspark og når keeper har ballen. Ved corner og frispark, skal det eventuelt telles høyt, men ikke ved bruk av fingrene (skal ikke forveksles med indirekte frispark).

-Innspark Ballen skal ligge død på linjen ved innspark. Dette er viktig og skal håndheves strengt. Ved feil, skal innsparket gå til motstanderen.

-Effektiv spilletid De 2 siste minuttene av 2.omgang skal være effektiv spilletid i 1.divisjon. Det er viktig at dommerne har god kontakt med sekretariatet og har orientert om dette på forhånd.

-Klar scoringssjanse Definisjonen av klar scoringssjanse i Futsal er litt annerledes enn i vanlig fotball (det er svært sjelden man har en klar scoringssjanse). Hvis en spiller er på vei alene mot mål når han blir felt, har han ikke en klar scoringssjanse dersom keeper står i målet. I slike tilfeller skal det gis gult kort.

-Dommernes plassering Dommerne skal bevege seg langs sidelinjen, og i forhold til hverandre sånn at en av dommerne alltid har en god vinkel i forhod til situasjoner som oppstår.

-Scoring på kast fra keeper Keeper kan ikke gjøre mål på utkast (Regel 11).

-Utvisningsrapporter Rapportskjema skal ligge i sekretariatet, og skal fylles ut umiddelbart etter kampslutt.

-Sklitakling Sklitaklinger er ikke tillatt, men det forutsetter at motstanderen har kontroll over ballen. Keeper kan slitakle inne i målfeltet.

Ingen kommentarer: